Kulinarne spotkania w Świnnej Porębie
W czwartek 19 marca 2015 r. w Domu Kultury w Świnnej Porębie odbyło się kulinarne święto - spotkanie kół gospodyń ze Świnnej Poręby i Kozińca oraz ich gości kończące unijny projekt, którego celem było min. wyposażenie szkółki kulinarnej.
Uroczystość uświetniły potrawy przygotowane przez KGW ze Świnnej Poręby. Panie przez ostatnie kilka miesięcy realizowały projekt pt. Zakup wyposażenia na potrzeby Regionalnej Szkółki Kulinarnej, organizacja warsztatów, lekcji kulinarnych dla dzieci oraz opracowanie i wydanie publikacji kulinarnej, współfinansowany w ramach działania Osi 4 – LEADER „Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich z zakresu „Małe projekty" wdrażanych za pośrednictwem LGD „Gościniec 4 Żywiołów". W ramach tego projektu odbywały się lekcje kulinarne dla dzieci pn. „Regionalne pychotki", warsztaty kulinarne „Zapomniane smaki lokalne Gościnca 4 Żywiołów" czy lekcje w „Regionalnej Szkółce Kulinarnej".
Jak podkreślała Pani Krystyna Siwek, lider projektu: „to takie normalne spotkanie przyjaciół i znajomych, gdzie każdy będzie mógł spróbować wszystkiego czego zechce - dlatego przygotowałyśmy szwedzki stół, żeby było wygodniej i swobodniej..."
Dom kultury w Świnnej Porębie, dzięki realizowanemu projektowi pozyskał cenne wyposażenie kuchni - garnki, podgrzewacze, termosy, zastawy i inne. Podczas spotkania była także okazja podziwiać sam obiekt. Dawna szkoła podstawowa dzięki unijnym oraz gminnym środkom została wyremontowana i w ciągu ostatniego roku przeobraziła się w świetnie funkcjonujący dom kultury z kuchnią, licznymi salami – min. do fitness i biblioteką.
Gospodynie ze Świnnej Poręby reprezentowały także Gminę Mucharz na wyjeździe kulinarnym do Irlandii, gdzie w ramach projektu współpracy międzynarodowej dwóch polskich Lokalnych Grup Działania „Gościńca 4 Żywiołów i „Dolina Raby" oraz odpowiednika LGD w Irlandii Lectrim Development Company, zorganizowane zostało dla społeczności irlandzkiej „Spotkanie Kultur Kulinarnych Polski i Irlandii".
Czwartkowe święto Koła Gospodyń Wiejskich ze Świnnej Poręby uświetnili liczni goście – min. Wójt p. Wacław Wądolny, sekretarz p. Maria Roman, skarbnik p. Rafał Cyganek, pracownicy Urzędu Gminy, Przewodnicząca Rady p. Anna Fila, Radni Gminy Mucharz, Prezes LGD „Gościniec 4 Żywiołów" p. Renata Bukowska oraz panie z Koła Gospodyń „Inspiracje Kozińca" z Kozińca. (R.Kadela)
Kulinarne spotkania w Świnnej Porębie (foto R. Kadela)