N 49O 48' 28,1'' / E 19O 33' 54,5''

Warto zobaczyć

Kapliczki Gminy Mucharz

Jezioro Mucharskie

Moja Siatkowka

Klub Fotograficzny Okno

LKS Spartak Skawce

Scena estradowa OSP

Wirtualny spacer wokół zbiornika Świnna Poręba

Stowarzyszenie Gmin Babiogórskich

Questy Gościńca 4 Żywioły

Odwiedziny

Dziś
Wczoraj
Ten tydzień
Ten miesiąc
Ubiegły miesiąc
Wszystkich
1376
2941
9713
77514
64122
930039

Przepisy słowackie

Zapraszamy do komentowania i wyrażania opinii - na dole strony...

1. Pierogi z bryndzą / Bryndzové pirohy

Viera Gašincová, Michela Sklenárová

Ciasto:

  • 350 g gotowanych ziemniaków
  • 300 g mąki pszennej
  • jajka
  • sól

Farsz:

  • 100 g bryndzy
  • 100 g ugotowanych ziemniaków
  • smażona na smalcu cebula
  • sól

Ziemniaki na ciasto drobno tarkujemy, dodajemy mąkę, sól, jajka. Wyrabiamy, wałkujemy, kroimy na kwadraty i nadziewamy. Ziemniaki na farsz tarkujemy, dodajemy bryndzę, sól, cebulę i nadziewamy pierogi. Ugotowane pierogi maścimy wędzonym boczkiem, dodajemy usmażoną cebulę. Tak przygotowane ciasto pierogowe możemy również nadziewać jabłkami, twarogiem, powidłami. Ugotowane pierogi posypujemy cukrem, makiem i polewamy masłem.


2. Pierogi z jabłkami / Jablkové taštičky
Emília Sklenárová, Michela Sklenárová

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 200 g mąki krupczatki
  • 1 żółtko
  • 200 g powideł śliwkowych
  • 80 g cukru pudru
  • 60 g masła
  • sól

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy sól, żółtko, mąkę i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy je i na posypanej mąką stolnicy przy pomocy okrągłej foremki wykrajamy kółka, które wypełniamy obranymi jabłkami, a wierzch przyciskamy. Wypełnione farszem pierożki wkładamy do wrzącej wody. Ugotowane odcedzamy, polewamy masłem i oprószamy cukrem pudrem.

 


3. Kysuckie pierogi z ciasta ziemniaczanego / Kysucké pirohy zo zemiakového cesta
Antónia Hurtošová, Katarína Hurtošová

  • 1 kg mąki pszennej
  • 200 g ugotowanych ziemniaków startych na tarce
  • odrobina soli
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
  • cukier cynamonowy lub kakao w granulkach
  • cukier puder

Wyrabiamy jednolite ciasto. Następnie rozwałkowujemy je na posypanej mąką stolnicy i kroimy na kwadraty. Do każdego kwadratu wkładamy śliwkę z kompotu lub morelę, składamy na pół, przyciskamy i formujemy pierogi. Tak przygotowane pierogi wkładamy do gotowanej, osolonej wody i gotujemy przez około 5 minut. Następnie wyciągamy je przy pomocy durszlaka, odstawiamy, aby obciekły i przekładamy do naczynia. Polewamy roztopionym masłem, posypujemy cukrem cynamonowym, cukrem pudrem lub kakao w granulkach.

 


4. Pierożki morelowe / Marhuľové pirôžky
Dana Šošková, Nikola Mlíchová

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 100 g kaszy manny
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • 500 g owoców /morele
  • 2 łyżki ramy, masło
  • cukier puder, bułka tarta do posypania, mielone orzechy

Z mleka i kaszy manny gotujemy gęstą kaszę i odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy mąkę, jajko, odrobinę soli i wyrabiamy ciasto (nie może przyklejać się do rąk). Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość około 4 mm, kroimy na kwadraty. Pokrojone morele stopniowo obtaczamy w cieście i formujemy pierożki. Gotujemy w średnio osolonej wodzie do wypłynięcia. Wybieramy sitkiem i wykładamy na półmisek, polewamy rozpuszczoną ramą i masłem oraz posypujemy smażoną bułką tartą zmieszaną z mielonymi orzechami i cukrem.

 


5. Knedle z mięsem i boczkiem / Mäsové knedličky so slaninkou
Štefánia Smetanová, Adam Smetana

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 50 g boczku
  • 1 większa cebula
  • tłuszcz
  • wędzone mięso

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po schłodzeniu obieramy i tarkujemy lub rozgniatamy. Wyrabiamy ciasto ziemniaczane poprzez dodanie do startych ziemniaków soli, jajka oraz mąki pszennej. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, kroimy na kwadraty. Wędzone mięso kroimy na małe kawałki (lub mielimy). Tak przygotowany farsz nakładamy na środek każdego kwadratu ciasta i formujemy knedle. Wypełnione farszem ziemniaczane knedle gotujemy w osolonej wodzie dopóki nie wypłyną na powierzchnię. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, zeszklimy cebulę i podduszamy kiszoną kapustę, którą następnie posypujemy ugotowane ziemniaczane knedle. Podsmażamy boczek, który wcześniej pokroiliśmy w kostkę. Na końcu podsmażamy cebulę i polewamy ugotowane knedle.


6. Ochodnickie pierogi z bryndzą / Ochodnické bryndzové pirohy
Helena Olejková, Silvia Olejková

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej
  • 300 g bryndzy
  • 1 żółtko
  • 100 g wędzonego boczku

Ugotowane ziemniaki ucieramy, solimy, dodajemy mąkę pszenną i zagniatamy ciasto, które rozwałkowujemy na stolnicy, kroimy radełkiem na kwadraty lub prostokąty, do których nakładamy słodki lub słony farsz. Składamy na pół, a brzegi dobrze sklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane posypujemy skwarkami i bryndzą. Farsz: bryndzę mieszamy z rozgniecionymi ugotowanymi ziemniakami, dodajemy szczyptę soli, 1 żółtko, odrobinę koperku.


7. Pierogi z dżemem truskawkowym / Pirohy plnené jahodovým džemom
Emilia Koňušíková, Petra Koňušíková

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 1 jajko
  • sól
  • masło
  • dżem truskawkowy
  • cukier puder, kakao w granulkach

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy mąkę, jajko, sól. Wyrabiamy gładkie ciasto, które rozwałkowujemy na grubość 5 mm. Z ciasta wykrawamy kółka o wielkości od 4 do 5 cm. Do środka wykrojonego pierożka nakładamy dżem truskawkowy. Brzegi kółek dobrze zlepiamy. Gotujemy w słonej wodzie od 8 do 10 minut (w zależności od wielkości pierogów). Po wyjęciu opłukujemy letnią wodą i wykładamy na półmisek, polewamy rozpuszczonym masłem, posypujemy cukrem i kakao.


8. Pierogi nadziewane dżemem truskawkowym / Pirohy plnené jahodovým džemom
Mária Marčanová, Martin Vydra

Składniki:

  • 3 kubki mąki
  • 1 kubek wody
  • ½ kubka bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 kg owoców (truskawki, borówki, drylowane wiśnie, jeżyny)

Z mąki, wody i jajka wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy na cienko i przy pomocy szerszej szklanki wykrawamy kółka. Umyte i osuszone owoce mieszamy z bułką tartą i po kawałku nakładamy na każde kółko. Brzegi kółek skrapiamy pozostałą ilością wody, a końce zlepiamy palcami. W garnku zagotowujemy 2 litry wody z 1 łyżką oliwy z oliwek. Pierogi wrzucamy do wrzącej wody, mieszamy, a po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy przez około 2-3 minuty. Ugotowane pierogi wybieramy sitkiem i odsączamy. Owocowe pierogi podajemy polane rozpuszczonym masłem lub śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym.


9. Pierogi z powidłami / Pirohy s lekvárom
Iveta Mihaldová, Daniel Palúch

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki soli
  • 100 g na farsz – powidła śliwkowe
  • 50 g kaszy manny
  • 50 g masła
  • 3 łyżki cukru

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Odstawiamy do wystygnięcia, obieramy i tarkujemy. Dodajemy łyżeczkę soli, jajko oraz mąkę i wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto wałkujemy, kroimy przy pomocy przyrządu do pierogów lub szklanki. Nadziewamy powidłami śliwkowymi i gotujemy około 3 minuty w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia. Masło rozpuszczamy i dodajemy kaszę lub bułkę tartą. Rumienimy i dodajemy cukier, ale dopiero na końcu, aby nie uległ karmelizacji. Mieszamy z pierogami i możemy podawać.


10. Pierogi z ciasta ziemniaczanego / Pirohy zo zemiakového cesta
Mária Kopasová, Pavlína Pavlusíková

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • powidła śliwkowe
  • bułka tarta
  • cukier puder
  • olej
  • masło

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, odstawiamy do ostygnięcia, obieramy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy mąkę, jajko i szczyptę soli. Z tych składników wyrabiamy ciasto. Na posypaną mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto i wykrajamy pierogi, które faszerujemy powidłami śliwkowymi. Gotujemy osoloną wodę. Po doprowadzeniu wody do wrzenia wrzucamy pierogi i lekko mieszamy, aby nie przykleiły się do dna garnka. Kiedy wypłyną na powierzchnię (około 3-4 minuty) wyciągamy je i wykładamy na półmisek, od razu polewamy masłem, które w międzyczasie roztopiliśmy. Pierogi posypujemy bułką tartą i cukrem oraz lekko mieszamy.


11. Pierogi z białym serem / Pirohy s tvarohom
Mária Švábiková, Matúš Kupka

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • woda

Farsz:

  • 500 g twarogu
  • cukier
  • sól
  • jajko

Okrasa:

  • masło
  • mak
  • cukier

Na stolnicy z mąki, jajka i wody wyrabiamy wolne ciasto. Ciasto wałkujemy i nakładamy na nie farsz w formie małych stosów ułożonych obok siebie tylko na jednej połówce ciasta, drugą połową przykrywamy farsz i przyciskami miejsca pomiędzy nadzieniem, a następnie przekrawamy. Gotujemy w osolonej wodzie. Po wyciągnięciu posypujemy makiem wymieszanym z cukrem i polewamy masłem.


12. Pierogi z wędzonym mięsem / Pirohy s údeným mäsom
Viera Myšiaková, Jozef Myšiak

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • ½ proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 200 g mąki tortowej,
  • 350 g wędzonego mięsa,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • szczypta pieprzu

Ziemniaki rozgniatamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, łyżeczką soli, mąką i wyrabiamy wolne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy przynajmniej na grubość pół centymetra. Przy pomocy foremki lub szklanki wykrajamy kółka, które napełniamy przygotowanym farszem. Farsz: mięso mielimy w maszynce do mięsa, mieszamy z bułką tartą, jajkiem i szczyptą pieprzu. Przygotowaną masą wypełniamy wykrojone kółka. Pierogi gotujemy we wrzątku przez około 3 minuty. Okraszone pierogi podajemy np. z kapustą.


13. Pierogi ruskie / Ruské pirohy
Margita Vráblová, Lucia Marčanová

Ciasto:

  • 250 g mąki krupczatki
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 150 ml wody
  • 1 łyżka masła
  • 250 ml kwaśnej śmietany

Farsz:

  • 200 g ugotowanych w mundurkach ziemniaków
  • 100 g twarogu
  • sól
  • pieprz mielony
  • olej (smalec)
  • 1 cebula
  • wędzone mięso

Mąkę mieszamy z solą, dodajemy rozmiękczone masło, jajko, dolewamy wody i wyrabiamy wolne ciasto. Na chwilę odstawiamy. Obrane ziemniaki i twaróg mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy drobno pokrojoną i podsmażoną cebulę, solimy, posypujemy pieprzem i dobrze mieszamy. Ciasto wałkujemy do grubości 2 mm, kroimy w kwadraty, nadziewamy farszem, dobrze zlepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie 3-4 minuty. Podajemy polane masłem i śmietaną.


14. Knedle ze śliwkami / Slivkové  knedličky

Anna Mečarová, Petra Mihaldová

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 750 g mąki pszennej
  • sól
  • świeża bułka tarta
  • 1 cukier waniliowy
  • cukier puder
  • śliwki świeże lub z kompotu

Ugotowane ziemniaki obieramy i tarkujemy na drobnych oczkach. Ziemniaki solimy i stopniowo dodajemy do nich mąkę. Wyrabiamy ciasto, które nie będzie się kleić do rąk. Odrywamy z niego po kawałku, rozrabiamy w dłoni i do każdego wkładamy śliwkę. Jeśli śliwki są duże, wystarczy połówka. Kule gotujemy w większej ilości wody przez 6-7 minut. Bułkę tartą mieszamy z cukrem waniliowym, możemy dodać również odrobinę mielonych orzeszków i smażymy bez tłuszczu na patelni. Ugotowane kule natychmiast obtaczamy w bułce tartej i podajemy posypane cukrem pudrem.


15. Pierogi serowo-twarogowe z boczkiem / Syrovo-tvarohové pirohy so slaninkou
Maria Mlíchová, Nikola Múčková

Ciasto:

  • ziemniaki
  • mąka pszenna
  • jajka
  • sól

Farsz:

  • ser topiony
  • ser biały

Posypka:

  • boczek
  • por

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, oczyszczamy i tarkujemy. Do ostudzonych i starkowanych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę, sól i wyrabiamy ciasto, które odstawiamy na 15 minut. Na stolnicy posypanej mąką wałkujemy ciasto i przy pomocy szklanki wykrajamy pierogi. Do środka wykrojonego pierożka nakładamy przygotowany farsz – twaróg wymieszany z serkiem topionym, sklejamy brzegi, przyciskamy i gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Ugotowane pierogi wyciągamy, przepłukujemy letnią wodą i wykładamy na półmisek. Polewamy masą powstałą z połączenia serka topionego z twarogiem, dekorujemy podsmażonym boczkiem i porem.


Komentarze

 

Opublikuj komentarz

  • cialis_online

    Opublikowano 2017-03-24 17:31:10

    for replacements when needed is taken as needed, i drowned, the negligence.

  • cheap_cialis

    Opublikowano 2017-03-03 09:31:09

    She rebelled for an major opium in her railway registry of delaware, buying in uk.

  • Sabina

    Opublikowano 2014-03-18 11:13:16

    Jest ok!

Kolor i tekst

Newsletter: