Stół wielkanocny 2019 - Kocierz
Bogactwem i różnorodnością regionalnych potraw obfitowały stoły z wielkanocnym śniadaniem w Baciarskiej Chacie. Gminę Mucharz reprezentowały panie z KGW Świnna Poręba.
Wielkanoc na Kocierzu
Bogactwem i różnorodnością regionalnych potraw obfitowały stoły z wielkanocnym śniadaniem w Baciarskiej Chacie. Na stołach znalazły się m.in. jaja wielkanocne przygotowane na kilkanaście sposobów, staropolskie potrawy, smaczne szyneczki, pachnące swojskie kiełbaski, rolady, pieczenie, pasztety. W wielkanocnym Konkursie Potraw Regionalnych nie mogło również zabraknąć smakowitych nalewek oraz koszy ze święconką. Wszystko barwnie uzupełniały stroiki oraz wielkanocne palmy.
Jak przyroda budząca się z zimowego snu z odcieniami żółci i zieleni, tak piękne i estetyczne kompozycje przygotowały panie z Kół Gospodyń Wiejskich na wielkanocne stoły, prezentowane podczas tegorocznego konkursu.
Doroczne przedświąteczne spotkanie zorganizowano dzięki gościnności właścicieli ośrodka na Kocierzu w sobotę 13 kwietnia br. Podczas spotkania przeprowadzono XVIII Konkurs Potraw Regionalnych "Stół Wielkanocny 2019".
W tej przedświątecznej rywalizacji świetnie sobie poradziły, reprezentujące Gminę Mucharz, panie z KGW w Świnnej Porębie, które zdobyły drugie miejsce w dwóch kategoriach – Stroik Wielkanocny i Palma Wielkanocna. (UG Mucharz)
Gratulujemy!
Wielkanoc na Kocierzu (foto KGW Świnna Poręba)