Nowy sprzęt kuchenny
Zakończyła się realizacja projektu pt. Zakup wyposażenia na potrzeby Regionalnej Kuchni "Kuźnia Smaku" oraz organizacja konkursu kulturalno – ekologicznego w Jaszczurowej.
Nowy sprzęt kuchenny w Świetlicy Wiejskiej w Jaszczurowej
Zakończyła się realizacja projektu pt. Zakup wyposażenia na potrzeby Regionalnej Kuchni "Kuźnia Smaku" oraz organizacja konkursu kulturalno – ekologicznego, w ramach którego w Świetlica Wiejska w Jaszczurowej wzbogaciła się o nowy sprzęt kuchenny a kilkadziesiąt dzieci mogło uczestniczyć innowacyjnym konkursie kulinarnym.
Jeszcze nie dawno, bo końcem lutego w Jaszczurowej w ramach projektu odbył się innowacyjny konkurs "Mistrz Kuchni Lokalnej" na wzór telewizyjnego programu MasterChef. Pyszne pierogi, sałatki, wypieki z ciasta drożdżowego, mufinki czy artystyczne kanapki wykonane zostały na naprawdę wysokim poziomie. Dzieci wykazały się bardzo dużym zaangażowaniem, ale jak mogło być inaczej skoro w przygotowania, które odbywały się już kilka dni przed konkursem, zaangażowane zostały mamy, babcie, ciocie, które podpowiadały jak najlepiej wykonać daną potrawę.
W rywalizacji konkursowej udział wzięło 20 dzieci podzielonych na dwie grupy wiekowe. Zadaniem każdej grupy było przygotowanie 3 potraw oraz rozwiązanie testu ekologicznego z zakresu zagadnień ekologicznych stosowanych w kuchni.
Konkurs był tylko małą częścią realizowanego projektu, znaczna część środków projektowych została przeznaczona na utworzenie w Świetlicy Wiejskiej w Jaszczurowej Regionalnej Kuchni "Kuźnia Smaku", w której można wytwarzać produkty lokalne, organizować szkolenia, warsztaty czy imprezy kulinarne. W ramach projektu zakupione zostały odpowiednie sprzęty kuchenne min. zmywarka, patelnia, stoły, talerze, garnki, miski, noże, deski oraz regały i meble cateringowe.
Kuchnia udostępniania jest bezpłatnie dla mieszkańców z LGD „Gościniec 4 żywiołów". Regulamin kuchni dostępny jest w Świetlicy Wiejskiej w Jaszczurowej.
Realizatorem projektu było Stowarzyszenie Jawa Plus z Jaszczurowej, partnerzy projektu to KGW Jaszczurowa, GOKiC oraz Stowarzyszenie „KLEKS" ze Świnnej Poręby.
- Projekt otrzymał dofinansowanie za pośrednictwem LGD "Gościniec 4 żywiołów" w ramach projektu grantowego ze środków PROW 2014-2020.
- Całkowita wartość projektu to 39 635,45 zł.
- w tym wartość przyznanego dofinansowania to 35 671,00 zł.
- Koordynator i autor projektu: Wioletta Rupa – Stowarzyszenie „KLEKS".
Zobacz także:
- Zakup wyposażenia na potrzeby Regionalnej Kuchni "Kuźnia Smaku" oraz organizacja konkursu kulturalno – ekologicznego (pdf)
- Facebook Stowarzyszenie Kleks
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Konkurs realizowany w ramach zadania pt. Zakup wyposażenia na potrzeby Regionalnej Kuchni "Kuźnia Smaku" oraz organizacja konkursu kulturalno – ekologicznego realizowanego przez Stowarzyszenie Przyjaciół Zespołu Szkół w Jaszczurowej "Jawa Plus" współfinansowanego ze środków EFRROW otrzymanych za pośrednictwem LGD „Gościniec 4 żywiołów" w ramach projektu grantowego pt. „Zakup wyposażenia na potrzeby kuchni regionalnych, organizacja warsztatów oraz konkursu i quizu" realizowanego w ramach Poddziałania „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. „Zadanie realizowane w ramach Strategii Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność dla obszaru LGD „Gościniec 4 żywiołów" na lata 2014-2020".
Zakup wyposażenia na potrzeby Regionalnej Kuchni "Kuźnia Smaku" oraz organizacja konkursu kulturalno – ekologicznego